Wednesday, August 27, 2014

Wajibun Introduction daripada aku

Assalamualaikum. :)

Buat yang pernah bace blog aku takkan lupe aku sentiasa bagi salam.

Yes. I did own blog in before. But because of self identity that i need to protect daripada sabotaj dan manipulasi bakal pihak tertentu, malah juga tak cool la bro kalau sebelum ni aku memang show off siapa aku. Plus juge, banyak penulisan yang tersekat dek status aku sebagai dot dot. Tak boleh over...

Bilangan follower aku blog aku sebelum ni, boleh tahan la.. But now, aku tak kejar dah boh.

Aku suke menulis. Suke. To be honest, aku buat blog meme harap ade orang bace, ape kejadahnye kalau den tak mau orang bace kan? Bek buat private or offline diari kan. Yup, kite semua blogger dan akuilah. Samelah seperti artis yang meme kejar populariti dan publisiti.

Tapi kini aku cume tulis blog dan adelah pihak yang membace dan mengikuti blog aku, bukan nak femes pun.

Penulisan.

Bukan bidang major aku. Bukan juga bidang minor aku.

Tapi kita semua terlibat dalam penulisan.

Tak kisahlah penulisan hidup, minda, tesis dan lain-lainnya.

Buat mereka yang boleh cam aku dalam id CBox, tahniah la ye. Tapi aku jamin, korang takkan perasan. Rajin dan lapang mase, aku akan blogwalk.

Tapi lagi korang boleh cam aku kat berdasarkan perkongsian tazkiran kat sidebar aku tu. Aku gune same je. Aku sangat suke tazkirah itu.

Owh, sudah tentu aku akan copy paste entri lame blog aku yang aku rase entri tu sngat cool untuk bacaan. 100% penulisan adelah originality dari Kely. Aku takkan copy paste ok.

Ape pun, mase lampau penting sebagai pengajaran. Aku adelah aku yang sekarang. Blog ini baru.

Aku buat blog baru ni pun dah lame plan, tapi busy busy busy punye pasal. Plus, i just appointed as a Degree holder end of July this 2014. Wow! Aku sangat lapang dan bolehla plan kehidupan-kehidupan yang aku plan nak buat dek tersekat dengan baki jam kredit yang tak habis pada semester Februari-Jun 2014.

So, senyum. Aku Kely Bukan hantu. Blog ini bakal penuh dengan emosi, keghairahan, benci, dendam, kesedihan yang aku simpan dek tidak mahu dianggap tidak profesional dalam menghadapi urusan rasmi.

Sebab itu aku definisikan blog ini hantu dalam diri aku. Tapi itu sebahagian je ye

Yups, kite semua, ada hantu dalam diri kite di balik peribadi suci, bak malaikat, ustaz, ustazah, imam dan sebagainye.

Kite juge ade sisi malaikat kite dibalik rupe gangster, samseng atau penjenayah.

Kite juge nak nak jadi setan dan mahu langgar semua peraturan dan undang-undang yang kite cipta.

Kite juge sangat senang hati, happy dan girang dibalik status empty dan pathetic yang mereka lihat.

Kite juge adalah cupid dibalik status single, kecewa dan merana.

Kite maybe ade sifat baby dibalik pemerintahan monarki, diktator dan lain-lain yang dipegang oleh kita. Adolf Hitler pun takut kucing.

Kite juge adaah tangan yang menghulur dan tidak mahu mereka tahu kerana ganjaran dan bakal negative judgement oleh masyarakat.

Kite mungkin ahli sihir, ahli magik, ahli silap mata yang mengharapkan boleh switch off lampu dengan petikan jari je sebab kite dah ada atas katil area mata dah ngantuk dan malas nak bagun even jaraj 5-10 kaki je. Hurmm.

Kite mungkin pernah berangan jadi pari-pari atau bidadadari? hihihi.

Kite  mungkin bakal Si Tanggang atau memang dah jadi cume tak kene sumpah je.

Kite semua ade iman di balik dosa yang kita buat jugakkk...

Kite mungkin juga seorang wannabe pengjihad yang sapelah tahu kannn?

Kite semua ade benci di balik rindu. Apetah lagi pada sebaliknye.

Kite masing-masing ade versi lawan jantina dalam diri kite. Termasuk aku.

Kite mungkin nak jadi lobak merah yang tertanam sebahagian badan di dalam tanah dan hanya pamer kepala. Real, real tapi bukan aku beb...

Yang pasti aku cume nak keluar dari rumah lepak malam-malam berpakaian lelaki, flatkan dada, pakai rambut pendek palsu setiap kali bergaduh dengan mak ayah but aku end up dengan kuncikan diri dalam bilik je tak kuar-kuar. Lain ar korang laki, korang laki habis teruk kene rompak je bro, kami ni silap-silap bukan takat kene rompak tapi kene ro..

Tapi aku tak buat, sebab tak berani jugakkkk....

Pasti, ade lagi lain-lain bahagian yang kite sendiri tidak tahu, tidak pasti, tidak mahu akui.

Tapi sebahagian diri itu tersimpan, terpendam dan tersekat.

Tapi kite takkan jadi seperti bom. Bukan sebab sifatnya auto terkurung dan menunggu detik auto untuk meletup.

Tetapi kerana kite sendiri tidak mahu keluarkannya.

Sama ada kite mereka sarang, sangkar, atau penjara sendiri. Atau pasti mereka yang kurung kite.

Kite terperangkap.

Kerana kita ego pada diri dan masyarakat, malu dan sebagainya.

Atau juge kita tidak mahu gunakan kesemua bahagaian diri itu.

Maybe kite semua. Atau tidak semua. Tapi yang pasti, itulah aku.

Aku pulak, ade blog. Inilah blog yang korang tengah bace. Untuk aku, dan khas untuk bahagian diri aku yang lain.

Ye, kita ade blog dan kesemua isinya yang tersimpan, terpendam dan tersekat bisa dituang dan dimuntahkan pada blog. Tapi itu bukan sebabnye kita tuangkan isinya pada blog.

Kerana kita sendiri tidak mahu, yang kite sendiri tidak tahu.

Ya mungkin bukan kita semua, lagi aku rase. Tapi yang pasti, itu aku.

Blog pula, pada aku hanyelah sampingan. Manakale versi penuh ada dalam doa, dalam sujud, dalam Qiamullail yang mana hanye berhak Allah sahaja yang tahu.

Itu sahaja.

Oh ye lupe nak adress other basic information Gender: Female. Age: Owh, jangan risau aku bukan budak-budak bangang yang gune bahase alien. Aku generasi yang lahir pada tahun 1990. Generasi yang sangat cool. Sape same kite geng.

Geng kite akan cool since lahir, kanak-kanak tadika, kanak-kanak sekolah rendah, remaja yang main surat cinta, kemudian beralih arah dengan handset, belia kampus, belia dewasa, mak orang, bapak orang, datuk nenek orang, sampai ade cicit, sampai tua. Generasi kite dengan rutin yang maybe tau bangka main game bukan cam datuk nenek sekarang yang pergi kebun.. Hurmm.

Generasi yang hebat walau di mana jua berada, di Friendster, Myspace Facebook, Google+ dan juga social chat yang lain. High five lagi geng! Yeah!

Owkay, enough.

Salam perkenalan.

















“Dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jugalah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.” (Surah al-Baqarah, ayat 216)



Assalamualaikum.


..
Foot Note : Lain kali la..


47 comments:

  1. Salam perkenalan. Be yourself cukup. Persetankan yang lain! hehe

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan alam maya .. hihu .. first time singgah sini dah jatuh hati dengan gaya penulisan :D

    ReplyDelete
  3. singgah bw and follow sini .. tq singgah blog saya

    ReplyDelete
  4. Jalan sini dipetang ahad.
    Pagi hari masih lagi berdengkur, ahaks. ;)

    ReplyDelete
  5. Salam ukhuwah..terima kasih singgah blog saya..blog & penulisan Kely sgt menarik & best ^_^

    ReplyDelete
  6. salam perkenalan sis :)
    membalas kunjungan sis :)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum.
    Akak pun suka bg salam...setakat ni alhamdulillah, nampak kelebihan dia terutama bila kita yg mulakan pemberian salam tu

    ReplyDelete
  8. Salam perkenalan..akak follow kely..jemput follow semula ye :D

    ReplyDelete
  9. hehe..yeah! menulis utk kepuasan dri sndri..org nk bca or tak trpulang..yg penting tukang tulis puas..hoho..

    ReplyDelete
  10. kely, kita sebaya ke? haha. lagi mau tanya.

    ReplyDelete
  11. Salam mesra dari cekgunorazimah.com ;)

    ReplyDelete
  12. salam perkenalan dari huda =D .
    http://nurfarahudahud.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. salam kenal dari blog hijaukoko :)
    bagus la entry2 awak! ;)

    ReplyDelete
  14. idk blog ni macam ada magnet. rs nk terus baca. love yr words

    ReplyDelete
  15. salam kenal2.. jemput menyinggah :)

    kanokino.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. salam perkenalan. unik awak ni :)

    ReplyDelete

Komen beb