Saturday, September 6, 2014

Sekolah VS Kampus – ‘The Beauty Of Study’

Assalamualaikum.

Enough dengan due entri pertama yang emo. Mohon jangan nyampah lagi sebab akan ade lagi double triple super duper emo lagi daripada entri sebelum ini.

Etceli entri ni dah ade dalam draft dah panas dah, cume tak sempat nak edit je. Etceli juge, ni adelah entri blog aku yang aku post tahun 2010.

Aku recycle balik.

Hari ni aku nak share perbandingan yang melibatkan pelbagai aspek The Beauty of Study dalam dunia sekolah dan kampus berdasarkan pengalaman aku yang dah appointed as a Degree Holder. :)


Ngee. Suke benor den.. Ok, moh kite tengok.

SEKOLAH
KAMPUS
Pakaian Pakaian unifom aka Pakaian Seragam, aku suke, sarung je tak payah fikir nak pakai warne ape untuk matching bukan takat dengan tudung malah juge dengan kasut, beg, payung.

Bukan itu sahaja, contohye kuliah dan wholeday, Hurmm. Agak-agak?

Stokin wajibun pakai. Kasut sekolah la ko ingat kasut roda?
Bebas tapi formal… Kampus aku formal tau. Kampus aku beretika. Kasut wajib kasut ofis dan berstokin.

Satu hal, aku menyampah sebab kene fikir nak pakai warne ape.  Tapi suke jugak la sebab boleh feeling gegurls gituuu...


Kehadiran Ponteng la sepanjang tahun pun, still boleh enter exam.
Tapi surat berhenti sekolah aku tak pasti kalau pihak sekolah baik hati atau ko kene rasuah ma...
Attendance kene sign. Yang ni sape tak hafal nombor matrik kawan die dan tahu corak signature kawan die? Sape tahu, kite geng. Kite kawan yang baik ma...

Lebih drpd 3 kali ponteng kuliah, banned untuk attend exam. Sia-sia je ko pergi kuliah sepanjang semester.
Jadual Kelas / Kuliah Ikut sesi. Sesi pagi dan sesi petang depends sekolah. Bukan kais pagi makan pagi kais petang makan petang.

Waktu rehat rujuk jadual.

Waktu balik pun rujuk jadual.
Depends on how you manage your timetable or how management manage your timetable.

Kuliah boleh jadi pagi, petang, dan malam.

Waktu rehat, ikut jadual. Tapi takdela istilah rehat sangat.

Waktu balik pun ikut jadual. Tapi takdela istilah rehat sangat.

Classmate / Coursemate Classmate adelah orang yang same dalam setiap kelas. Dalam kelas yang korang akan menghadap sepanjang tahun melainkan korang pindah kelas pindah sekolah. Classmate bukan orang yang sama bagi setiap kelas. Yang wujud ialah coursemate. Tapi itu pun takkan same..
Tidur dan Ponteng Mudah sebab kelas bukan dalam air-cond, terutama waktu tengah hari yang mana mood boring nak mati timbul. Tapi tidur ni bergantung cikgu garang atau tidak.

Ponteng. Perlu ke aku komen bab-bab ponteng? Pandai-pandai la korang agak.
Tak mudah sebab kelas ade air-cond, tak la bosank. MElainkan kite cume dengar lect cakap BLABLA, memang boleh tidur.

Tapi kalau kuliah dalam dewan yang seatnya bertingkat, susah nak tidur sebab lecturer bleh detect, klu kuliah dalam kelas, boleh la.

Tempat duduk dalam kelas / kuliah Dari awal tahun ko duduk situ, Boleh ukir kat meja atau kerusi buat mark kite punye seat atau tampal-tampal.
Situla tempat ko melainkan ko gaduh dengan orang sebelah dan ade seat back up.
Tak same bukan setakat semester, malah everyday, everyweek every class and every semester.
Melainkan ko bagi tau budak kelas yang kau nak duduk situ sampai in the end of sem dan ko akan belasah sesape yang duduk tempat itu….
Homework / Assignment Homework. yang diberi oleh cikgu same ade bentuk latihan atau blabla. Tak buat takpe, tak efek markah je. Cume efek hubungan dengan cikgu. Kene denda dan sebagainya. Yang ni aku dah lali. Assignment. Dalam bentuk kajian, research, projek blabla… dan wajib buat. Wajib submit pada tarikh yag ditetapkan. Kerane akan efek markah kite. SERIUS NI!
Risiko tidak siapkan homework / Assignment Takpe, habis paling kuat pun, kene rotan, kene maki, berdiri atas kerusi, kene halau keluar dan settlekan assignment kat luar kelas(malu tu), dan dibawa jumpe dengan pengetua… Semua tu aku dah pernah rase. Serius. Tak mati pun…. Gile tak buat! Jangan jadi macam aku, biase tak buat homework time sekolah, jadi, mental dan fizikal agak terkejut bile kene buat assignment. Tapi mase semester 1 ler..
Pembelajaran 1 bab, 1 bulan belajar. 1 bab, 1 hari, means dalam 2 jam kuliah, gile keno fokus.
Tapi yang pelik, aku bukan main fokus tapi aku cume dengar BLABLABLA….
Kesilapan dalam exam Kalau silap time mid-term ke, atau test biase, it’s okay…. u can learn from a mistake… even 1000X u did it, but still, in your REAL EXAM, U STILL CAN MANAGE… Jangan harap! haram kejadah! the word, learn from a mistake doesn’t use anymore! ONCE U MADE A MISKTAKE IN UR QUIZ, MID-TERM OR TEST! Semue tu akan berfungsi sebagai carry mark!
Tak leh buat silap langsung! Mane orang perfect mak oi!
Mate

Ok la jugak, ade semangat kelas, tapi ade yang berpuak… geng skema tu, geng kerek ni. Aku? Aku geng budak nakal... Peduli ape aku even ko tu classmate, bukannye jumpe next semester. 4 bulan je. Janji kalau jodoh assignment group kite jalan same-same.
Teacher / Lecturer Ko nak gaduh ngan die, akan efek markah… tapi ngat ye adik2, doa orang teraniaya makbul, jangan cari gaduh tau. Jangan.cari.gaduh.dengan.lecturer.
Isi kandungan dalam beg Buku-buku berdasarkan jadual, banyak tu. Ape plak henfon, mp3 tu? Ape ni? Buku berdasarkan jadual, cume kurang berat je. Pen sebatang je. Tak payah nak bawak pencil case. Melainkan kelas tertentu. Tapi itu perangai laki, pompuan masih bawak pencil case, tapi aku tak…Cume kelas tertentu...

Aku pulak budak kos komputer. Selalu masuk lab. Hurm. Laptop all the time la..
Kantin / Kafe 1 sekolah, satu kantin.

Sedap, bleh makan dua pinggan, pastu sambung beli kat koperasi sekolah akak koop pulak.
Banyak kafe, sama ada luar dan dalam kampus.
Standard makan orang dewase. Aku no komen. But i need a better space and environment cafe. Aku anggap kafe sebagai tempat rest.
Kelewatan masuk kelas / Kuliah Tak boleh, pengawas, anjing sekolah tarik kite berada bersame ngan mereka yang lambat… Depends berdasarkan lecturer… Tapi aku nasihat jangan la. Jangan.
Study Study semua bab, kalau pandai, buat ramalan. Survey soalan ramalan ye adik-adik… Study yang lecture bagi je, yang die suruh bace, fokus…. best gak care ni!

Balik kelas / Kuliah
Adik-adik boleh curi balik awal ye… Lecturer ade tu, kalau berani lepas sign attendance, balik la. Seota-otai aku, aku tak buat. Nak belajar la katekan..


PERSAMAAN?

Due-due pun kene pulun study.

Kite, janganlah jadi orang yang study untuk exam semata-mata. Banyakkan bace buku-buku bergenre lain. Ilmu untuk mencari pemilik cinta sebenar.



Dari Abu Said'al-Khudri r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:
"Amal yang utama di atas bumi ini tiga: Penuntut ilmu,jihad dan usaha kerja, kerana penuntut ilmu itu kekasih Allah, dan pejuang jihad waliyullah dan yang usaha pekerjaan siddiqullah(orang yang bersungguh-sungguh membenarkan kepada Allah)". (Hadith diriwayatkan Abu Laith al-Samarqandi dalam Tanbih al-Ghafilin)




Assalamualaikum,


..
Foot Note : Dah-dah. Aku pun dah malas nak menaip lagi. Emosi tak stabil ni sebenarnye.


20 comments:

  1. The Beauty of Study ~> (y)
    Singgahlah ke BLOG SAYE :) - http://syukranm.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Aduii kadang2 rasa diri ni dilahirkan untuk masuk ke kelas pula.. dah bosan la masuk kelas >.<

    ReplyDelete
  3. aaaaaaaa saya taktau tapi tiap kali nak pegi sekolah mesti mengantuk, tapi bila dah masuk sekolah segar. hahaha ;P

    now tgh tunggu masuk study, nervouse!!

    rindu zaman sekolah

    ReplyDelete
  4. Tahukah anda?

    Bunyi loceng terakhir adalah bunyi yang paling disukai ketika di sekolah?

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. hoho

    Zaman sekolah dah habis...
    zaman u pulak sekarang ni...

    Follow sini ^^

    http://insan-kecil.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. hahahah perkataan 'etceli' tu teringat bce novel akhirnya aku khawin...hahahahah

    ReplyDelete
  8. hahaha betul3.. tp zmn skola xpenah pun ponteng, sakit pun gi jgk. kt kampus, xpyh ckplah. kne gigit nyamuk pun MC hahahaha

    ReplyDelete
  9. kely pasni buat buku. hehe. asal la dulu aku tak kenal ko ye kely?
    maksud aku sebelum ko menjelma jadi, jadi tula. haha. aku gurau je ni. ko jangan nyorok lama2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh ok. Noted. Tapi sori budak, aku sibk baru bukak. sori :(

      Delete
  10. omggg this is the best hahaha.. :D
    bookmark sikit~~ ;)

    ReplyDelete
  11. Wahhh...tahniah (^^,)
    Datang follow Kely. Selamat Hari Malaysia :)

    ReplyDelete
  12. Tahun ni sampai sekarang attendance masih full kwot :) haha tidur tu kena ada cara :p kena ada taktik baru berjaya hahaha budak nakal la ni? Penah kena pembaris panjang sc lab haha.. handphone? Ada tapi tak nampak haha.. haih budak sekolah -,-

    ReplyDelete
  13. Bila dah bekerja ni rindu pulak nak belajar balik....

    ReplyDelete

Komen beb